SENDVIČ PANELI

Sendvič panele - termoizolacijske panele krovne i fasadne proizvodimo po mjeri!

Što znači da kupac plaća samo naručenu dužinu, nikakve ostatke panela ne naplaćujemo!

Šta su sendvič paneli?

Sendvič paneli su gotovi kompozitni (izrađeni od više vrsta materijala) građevinski elementi za brzu i efikasnu izgradnju montažnih objekata. Čine ih unutrašnji i vanjski lim (debljine 0,6/0,5/0,4mm) između kojih je termoizolacija.

Najčešće se koristi PIR, PUR . Za limove se najčešće koriste pocinčani  ili čelični paneli sa nanesenim slojem određene boje (bjela , plava, crna, zelena, bordo, antracit , srebrna , smeđa )Po želji površina lima može bitu u ralu kakvom želite .

Sendvič paneli se koriste za izgradnju zidova ili pokrivanje krovova, dakle kao zidni paneli ili krovni paneli.

Čelične ploče koriste se kako bi se povećala čvrstoća panela, dok je jezgra odnosno termoizolacija ono od čega zavise termoizolacione, akustične, vatrotoporne karakteristike. Ukoliko je potrebno dodaju se slojevi kako bi se poboljšale karakteristike panela.

Zidni paneli

Zidni (fasadni) sendvič paneli proizvode se u debljinama 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, cm Standardna širina je 1m, ali se po želji mogu praviti paneli širine 60cm ili 1,15m (uglavnom kontejnerski paneli). Mogu biti  sa vidljivim ili skrivenim vijcima. Dostupne boje su bjela , antarcit, srebrne ,zelene, plave, crvene,

Krovni paneli

Krovni paneli proizvode se u debljinama od 3 do 15 cm različitih boja i debljina limova. Hermetički su zatvoreni i pružaju toplotnu zaštitu, ali i zaštitu od vjetra kiše, vlage. može se birati izgled i boja u skladu sa zahtjevom dizajna i izgleda krovova.

Gdje se koriste sendvič paneli?

Termoizolacioni sendvič paneli proizvode sa kao krovni i zidni paneli. Imaju široku primjenu kod montažnih objekata posebno kada se radi o većim površinama. Od njih se izrađuju  poslovni, montažni i sportski objekti, industrijske hale i skladišta različitih namjena , hladnjače i poljoprivredni objekti i hangari.

U poslednje vrijeme svjedoci smo i brze izgradnje objekata poput bolnica što je postignuto upravo zahvaljujući korištenju  sendvič panela.

Iako sendvič paneli i estetika nisu prva asocijacija jedno na drugo, današnji paneli izrađuju se da vanjskim izgledom  objekta pružaju različite dizajnerske mogućnosti. Mogu se postavljati vertikalno, horizontalno, dijagonalno, da se kombinuju različite boje.

Materijali od koji se izrađuju su otporni na vanjske uticaje, a čišćenje i održavanje panela je lako i brzo. Kada se redovno održavanju daju izgled objektu kao da je nov, a u ponudi se mogu naći i polovni sendvič paneli.

Karakteristike sendvič panela

Odlična termoizolacija - velika R vrijednost odnosno veliki termički otpor, svakako je glavna karakteristika zidnih i krovnih sendvič panela. R-vrijednost opisuje otpor materijala prema toplotnom toku ili provodljivosti temperature koja zavisi od vrste, debljine i gustine izolacije. Što je veća R-vrednost, bolje su termoizolacione sposobnosti materijala.

Pored toga do njihove široke upotrebe dovele su i njihove odlične akustične karakteritstike, otpornost na požar i činjenica da objekat čine zračni i vodonepropusnim.

Kako su prvotno predviđeni za montažne objekte, laki su za montažu i demontažu - lako se "skidaju" i ponovo postavljaju. Izgradnja objekta sendvič panelima traje znatno kraće nego klasičnim zidanjem.

Brza gradnja svakako je prednost koja donosi i novčanu uštedu. Ono što je još jedna njihova prednost je što se mogu kupiti i polovni sendvič paneli što čini da cijena izgradnje bude niža.

Za izgradnju istog objekta ciglom treba i više vremena i dodatnog ulaganja u samu konstrukciju i završnu obradu odnosno fasadu.

Ralovi panela

Profilacije (uzorci) panela